BLOG.

COM ES CREA UN BLOC?

Un bloc és un diari personal. Un espai col·laboratiu. Un mitjà de notícies de darrera hora. Una col·lecció d'enllaços. Els vostres propis pensaments privats. Memoràndums per al món.

El teu bloc és tot el que vulguis que sigui. N'hi ha milions, de totes les formes i mides i, de fet, no hi ha regles.
En poques paraules, un bloc és un lloc web on s'hi pot escriure coses sobre la marxa.

Els escrits nous apareixen a la part superior, i així els visitants poden seguir les novetats. També poden afegir-hi comentaris, enllaços o escriure-hi. O no.

Des que es va inaugurar Blogger l'any 1999, els blocs han redefinit el web, han influït en política, trasbalsat el periodisme i han donat veu i permès a milions de persones comunicar-se amb altres.

I estem força segurs que això no ha fet més que començar.

Un bloc us dóna veu pròpia al web. És un lloc per recopilar i compartir allò que trobeu interessant, tant si són comentaris polítics, un diari personal o enllaços a llocs web que vulgueu recordar.

Molts usuaris utilitzen un bloc simplement per organitzar els seus propis pensaments, mentre que d'altres controlen grans audiències influents d'arreu del món. Els periodistes professionals i amateurs utilitzen els blocs per a publicar notícies de darrera hora, mentre que els qui mantenen un diari personal revelen pensaments íntims.

Els blocs són més que no pas posar els vostres pensaments al web. També comporten la connexió i el diàleg amb les persones que llegeixen el vostre treball i es prenen la molèstia de contestar. 

El bloc que utilitzaré i el més usat és de BLOGGER.

Amb Blogger, l'usuari controla qui pot llegir i escriure al seu bloc; permetre que només uns quants amics o que tothom pugui veure allò que teniu a dir!

Els comentaris de Blogger permeten a qualsevol persona escriure comentaris sobre els teus missatges des de qualsevol lloc. Pots triar si vols permetre els comentaris missatge a missatge, i pots eliminar els comentaris que no t'agradin.

Els controls d'accés us permeten decidir qui pot llegir i qui pot escriure al vostre bloc.

Podeu utilitzar un bloc en grup amb diversos autors com a eina de comunicació excel·lent per a equips petits, famílies i altres grups. O bé, com a autor únic, podeu crear un espai en línia privat per recopilar notícies, enllaços i idees per a vosaltres mateixos o per compartir amb tots els lectors que vulgueu.

Els perfils de Blogger us permeten cercar persones i blocs que comparteixin els vostres interessos. 

El vostre perfil de Blogger, on podeu llistar els vostres blocs, interessos i més coses, permet que altres persones us puguin trobar (però només si voleu que us trobin).

Tant si inicieu un bloc com si penseu que ja és hora de canviar-ne l'aspecte, les senzilles eines d'edició de Blogger us ajudaran a dissenyar fàcilment una pàgina amb un aspecte fantàstic.

Plantilles: La nostra col·lecció de plantilles et permetrà començar immediatament amb un lloc atractiu sense haver d'aprendre HTML, tot i que Blogger també et permet modificar el codi HTML del bloc sempre que vulguis.

Colors i tipus de lletra personalitzats: Quan estiguis preparat per realitzar el pas següent, pots personalitzar encara més les nostres plantilles per crear un disseny que reflecteixi perfectament la teva imatge i la del bloc.

Arrossegar i deixar anar elements de pàgina: El senzill sistema per arrossegar i deixar anar de Blogger us permet decidir exactament on aniran els missatges, perfils, arxius i altres parts del bloc a les pàgines.
De vegades, només voleu compartir una foto. A la interfície de Blogger hi ha un botó per carregar-ne. 
Només cal que feu clic al botó de la foto per carregar-ne una des del vostre ordinador.

La manera més ràpida d'entendre els blocs és provant-los.  Només cal que feu clic a l'enllaç  per formar part del fenomen que està transformant el web i els mitjans en una activitat participativa, i en menys de cinc minuts. 

I recorda que: Blogger és totalment gratuït i, si tens problemes, només cal que facis clic al botó Ajuda des de qualsevol pantalla per trobar la resposta que cerques o fins i tot per demanar el que vulguis al nostre personal de suport tècnic.

www.blogger.com
-El primer que haurem de fer serà crear un COMPTE a google.
-Podria ser que haguéssim de repertir-ho més d’un cop.
-Ens apareixerà una pantalla com aquesta:
-Omplirem els espais demanats: adreça de correu electrònic, contrasenya, nom a mostrar del bloc....
-Una vegada contestat clicarem la fitxa següent: ens apareix en pantalla.
-I posarem nom al bloc i també li donarem l’adreça corresponent.
-Pe r exemple: http://............................... .blogspot.com
-Cliquem la fletxa de CONTINUA , i ens apareixerà un altra pantalla.
-On podrem triar la plantilla que volem, per anar donant forma al bloc que volem triar. Màriusinfocee  Pàgina 4
-Aquestes plantilles es poden anar canviant sempre que vulguem.
Ja tenim el BLOC CREAT:

I podem començar a utilitzar-ho.

Tot seguit ens apareix una pantalla com la que us mostro a continuació, aquí trobarem ja les primeres pestanyes a comentar:
Enviament de missatges-Comentaris-Configuració-Disseny-Estadístiques i
Mostra el bloc A la part de dalt a la dreta trobem PENELL, lloc on entrarem cada vegada que vulguem iniciar el bloc, on apareixeran les noves entrades, els comentaris per llegir, la formatació....

Aquesta pantalla: a punt per fer el primer comentari del bloc: ENVIAMENT DE MISSATGES. Ara fem una petita introducció per fer entrades:

El menú de la redacció de les entrades és un menú similar al que ens podem trobar a tots els processadors de text:

Per anar endavant i endarrera, tipus de lletra, tamany de lletra, negreta, cursiva, subratllat, color del text, color de fons del text, enllaços, inserir imatges, inserir vídeos, salts de pàgina, justificació, numeració, vinyetes..... 
Més endavant, trobarem més explicació.
A la part superior trobem una segona pestanya: COMENTARIS.
Si cliquem apareix la pantalla següent:

Ens servirà per veure els comentaris que ens envien (si ho desitgem) abans de la seva o no publicació, les persones que visiten el bloc.
La següent pestanya fa referència a la CONFIGURACIÓ.

Aquesta pestanya ja és molt més complexa. Tenim diferents apartats: 

El BÀSIC: ens pregunten per les eines del bloc, títol, descripció, si volem afegir el bloc a les llistes de blogger, si volem permetre que es trobi el teu bloc a les llistes, si trobem  continguts per adult... Generalment no toquem res. Si volem retocar alguna cosa, sempre haurem de desar els canvis.

EDITORIAL: per canviar el domini del bloc.

FORMATACIÓ: quants comentaris volem mostrar a la pàgina principal, format de capçalera, format de data, format de data i hora, zona horària (posar la zona de Madrid), i l’ idioma. Els canvis fets s’han de desar sempre.

COMENTARIS: si volem mostrar-los o amagar-los, qui pot fer els comentaris, on es guarden, i la més important, la moderació de comentaris. Sempre apareix l’opció MAI.

És important que la canviem a SEMPRE. 
I d’aquesta manera podrem passar la moderació abans de que surtin publicats.

Les altres cinc subpestanyes no són rellevants pels usuaris bàsics del blogger. Són temes més avançats per poder compartir el bloc amb altres usuaris i que poguessin realitzar ells les seves entrades, és a dir poder compartir un bloc a distància.

Anem a la següent pestanya superior: DISSENY

Important pestanya, doncs podem realitzar canvis de forma al bloc que potser no havíem fet abans. Tenim l’opció d’un dissenyador de plantilles com a NOVETAT de blogger.

Si cliquem a Disseny. Ens apareix un esquema del nostre bloc: ELEMENTS DE PÀGINA

La primera barra que diu Navbar, es pot editar canviant de color més adient pel teu bloc.

Tan sols cal Editar i fer els canvis desitjats.

La segona barra: Encapçalament: hi apareix el títol, podrem aplicar una imtage, prèviament tractada. Personalitzem el bloc.
Tot seguit les plantilles tenen, més o menys les mateixes característiques. Un marge on hi apareixen els missatges que anem entrant. I un altre marge on hi ha els anomenats Gadgets.

Podem elegir un gadget de text, de vídeo, de vincles a altres blocs, de vincles a pàgines web, de seguidors al bloc, crear un arxiu del teu bloc....

Aquests són, segurament, els més utilitzats.
D’especial interès: l’arxiu del teu bloc. Des d’aquí podrem veure fàcilment totes les entrades del bloc, ordenats per dates.

Per fer-los servir utilitzem el mateix procediment que quan els posem en una entrada.

Aviat ho explicarem.

Ja hem comentat que tenim un nou Dissenyador de plantilles. Aquesta es pot anar canviant quan l’administrador vulgui.

Com funciona?

DISSENYADOR DE PLANTILLA 
Cliquem i ens apareix:
Podem triar una plantilla, es pot veure en directe com queda, fins i tot podem visulaitzar com queda en el bloc sense aplicar-ho d’immediat. Si ens agrada aplicarem al bloc.

Com veieu tenim quatre apartats al marge esquerra: plantilles, fons, format i avançat.

-L’apartat PLANTILLES és el que tenim aquí al damunt.
-L’apartat FONS, per triar fons de la plantilla.
-L’apartat FORMAT és prou interessant: 

Tenim per canviar el disseny del cos del bloc. Només he de seleccionar i aplicar d’entre les mostres donades. 
Canviar el disseny de peu de pàgina. I ajustar-ne l’amplada. 
Aquest últim és un punt important per visualitzar el bloc de manera més ampla i no perdre espai buit a la nostra pantalla. 
Comte, perquè hi ha plantilles que no deixen canviar alguna d’aquestes opcions.  
Es pot comprovar que tot és molt orientatiu.
Podem fer vista prèvia per veure com esta quedant i després aplicar-ho al bloc o no.

L’últim d’aquests quatre apartats del dissenyador és l’AVANÇAT:
Tenim moltes eines per triar i remenar (sempre depenent de la plantilla triada): podem canviar el color de fons de la pàgina, el color del text, el fons del títol, el color del títol, color descripció del bloc, el fons de la descripció, color encapçalament de la data..... tipus de lletra, tamany, color enllaços...... molts apartats per anar configurant la plantilla al teu gust.
Una vegada explicat tot això, ja podem editar les entrades, és a dir,  escriure al teu bloc, com posar imatges i com posar vídeos al teu bloc. Es fa de la mateixa manera en les entrades com en els gadgets.
Ja ho hem explicat anteriorment: Com editar entrades?

El menú de la redacció de les entrades és un menú similar al que ens podem trobar a tots els processadors de text:
Per anar endavant i endarrera, tipus de lletra, tamany de lletra, negreta, cursiva, subratllat, color del text, color de fons del text, enllaços, inserir imatges, inserir vídeos, salts de pàgina, justificació, numeració, vinyetes..... 

En aquest apartat ja ens iniciarem en certa manera en el llenguatge HTML, doncs hi haurà alguna vegada que ens farà falta saber algun concepte petit, per posar ordre a allò que volem publicar. Veieu que al costat de Redacta, tenim una pestanya  que diu
Modifica HTML.

Una vegada posat el títol de l’entrada i escrit allò que volem penjar, només cal clicar

PUBLICAR MISSATGE; si només el volem guardar, sense que es vegi publicat: cliquem DESAR. Per últim abans de publicar tenim l’opció de fer una VSUALITZACIÓ PRÈVIA.